Blog

Dit kun je het beste doen tegen een kater

avatar

Robin

07-02-2024

Je kent het wel, je wordt wakker en denkt mijn GOD dit nooit meer. We feel you! Daarom hebben wij een lijst voor je samengesteld met tips om die kater tegen te gaan. Althans, zo ver mogelijk dan. Voorbereiding is het halve werk zeggen ze wel eens. Zo dus ook met jouw kater! 

Je kent het wel, je wordt wakker en denkt mijn GOD dit nooit meer. We feel you! Daarom hebben wij een lijst voor je samengesteld met tips om die kater tegen te gaan. Althans, zo ver mogelijk dan. Voorbereiding is het halve werk zeggen ze wel eens. Zo dus ook met jouw kater! 

Dit is wat je op voorhand kunt doen om jouw kater zo ver mogelijk te beperken: 

 • Eet vooraf gezond en vul je reserves aan. Zorg ervoor dat je goed uitgerust op pad gaat en goed (gezond) hebt gegeten. Groenten, fruit en gezonde vetten zijn de beste optie voordat je op pad gaat. Die zorgen er namelijk voor dat jouw vitamines zijn aangevuld en de alcohol minder direct toeslaat. Denk bijvoorbeeld aan avocado, vis (haring/makreel/zalm), olijfolie en noten.
 • Vul alvast jouw koelkast met goed kater-voedsel voor de dag erna! Je leest verderop in de blog wat je het beste kunt inslaan.

 

Tijdens/na de party:

 • Drink water of fris (maximaal 1 glas per uur). Uitdroging is de grootste boosdoener van een kater, het zorgt ervoor dat je hoofdpijn kunt krijgen, duizelig kunt worden en veel dorst krijgt. Voorkom daarom die uitdroging door na elk glas alcohol een glas water te drinken. 
 • Neem af en toe pauze, ga even zitten op een grasveldje of ga even liggen in de zon. Zo zorg je ervoor dat je minder snel door al je reserves heen gaat en de volgende dag net iets meer energie overhoudt. 
 • Sorry party rokers, maar roken tijdens het feesten zorgt helaas voor heftigere katers. Het is kiezen of delen.. 😉 
 • Drink een groot glas water met charcoal voordat je gaat slapen, dit is een houtskool pil of poeder die je kunt kopen bij de etos of kruidvat. Charcoal ontneemt namelijk als een ander de gifstoffen. Dus terwijl jij lekker ligt te slapen, is de charcoal hard aan het werk om jou morgen net wat fijner te laten opstaan.
 • ​​Gooi dan ook gelijk een Vitamine B en C tablet achterover. Het metabolisme van alcohol verbruikt veel vitamines, wat ervoor zorgt dat je de dag erna nogal futloos wakker wordt. Neem daarom voor het slapengaan twee vitaminepillen, je merkt de volgende ochtend gegarandeerd verschil.

De volgende dag:

 • Heeeel veel blijven hydrateren. Wil je efficiënt hydrateren? Drink dan een liter pak kokoswater. Kokoswater bevat verschillende mineralen, zoals kalium, magnesium, natrium en calcium. Het mineraal kalium zorgt ervoor dat jouw vochtbalans weer snel op peil wordt gebracht en de combinatie van kalium met de andere mineralen zorgen ervoor dat de elektrolyten voorraad in je lichaam weer snel wordt aangevuld, wat zorgt voor een snel herstel na inspanning. Veel sneller dan water, waar geen elektrolyten in zitten. Daarom is het dus beter voor je lichaam om kokoswater te drinken dan water. Je lichaam wordt sneller gehydrateerd, hersteld sneller en bovendien is de smaak van kokoswater ook lekker verfrissend. Tip: zorg dat je het kokoswater alvast in de koelkast hebt staan voordat je op pad gaat, dan kun je deze gelijk drinken zodra je (brak) je bed uit stapt.
 • Hoe gezond het ook klinkt, bewaar je kruidenthee voor een ander moment. Kruidenthee vertraagt namelijk de afbraak van alcohol. Bizar toch? Dus wil je snel van je kater afkomen, kun je deze in de ochtend het beste even laten staan. Gemberthee daarentegen zorgen wel voor verzachting en hydratering.  
 • Het slome en brakke gevoel komt vaak deels door de gebroken nacht, en gebroken nachten komen vaak deels door dehydratie. Zorg er dus voor dat je goed (kokos)water drinkt voordat je je bed in stapt en probeer daarna uit te slapen als dat kan. Uitgerust wakker worden zorgt ervoor dat de kater een stuk minder heftig aanvoelt. Met goed uitrusten zorg je ervoor dat je je reserves weer langzaam opbouwd.  
 • Eet de volgende dag de juiste voeding:
 1. Kaliumrijk voedsel. Daar is die weer, kalium! Zoals we inmiddels weten, enorm belangrijk voor de waterbalans en het reguleren van de vochtuitwisseling tussen cellen en weefsels. Kaliumrijk voedsel zijn bananen, zuivel en bladgroen. Tip: maak een smoothie met yogurt, spinazie en banaan. Dan heb je 3 vliegen in 1 klap! 
 2. Eieren. Eieren zitten namelijk boordevol hardwerkende aminozuren zoals cysteïne en taurine. Taurine verhoogt je leverfunctie en zorgt ervoor dat je minder kans krijgt op een leveraandoening door de nadelige effecten van alcohol. Cysteïne breekt de stoffen af die vrijkomen bij de lever na het drinken, waardoor je later op de dag minder hoofdpijn zult krijgen.
 3. Havermout. Havermout helpt, door de koolhydraten, bij de aanmaak van serotonine, het hormoon waardoor je je sneller wat beter en gelukkiger voelt. daarnaast bevat havermout essentiële voedingsstoffen zoals Vitamine B, calcium, magnesium en ijzer. Ook helpt haver bij het neutraliseren van zuren in je lichaam en houdt het je bloedsuikerspiegel in balans, waardoor je je energieker zult voelen.
 4. Vitamine C. Vitamine C zit ook in groente en fruit en is een antioxidant dat weefsels en organen beschermt tegen gifstoffen.
 • En dit kun je het beste achterwege laten: hoe verleidelijk het ook is.. maar vet eten kun je beter niet doen. Het is beter om een vette maaltijd te mijden omdat gebakken of gefrituurd voedsel de maag kan irriteren. De dag ervoor is een betere timing voor die hamburger, dat zorgt er namelijk juist weer voor dat de alcohol langzamer wordt geabsorbeerd. 

Voel je je, ondanks alle goede voor en na-zorg, nog steeds heel slecht? Dan is Ibuprofen je beste vriend. Dit is een ontstekingsremmend middel en het vermindert de inflammatie die alcohol veroorzaakt. Probeer paracetamol te vermijden, dit in combinatie met alcohol is namelijk heel slecht voor je lever en nieren. Succes!